JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Hovrätten dömer för brott mot upphovsrättslagen i Swefilmer

[2018-03-28] Hovrätten för Västra Sverige

Hovrätten har idag meddelat dom i målet som rör brott mot upphovsrättslagen beträffande streamingtjänsten Swefilmer. Två män var åtalade för gärningarna. Hovrätten dömer båda för brott mot upphovsrättslagen och en av dem även för grovt penningtvättsbrott. Männen ska dessutom betala skadestånd till filmbolaget Nordisk Film A/S.

Hovrätten dömer, precis som tingsrätten, männen för brott mot upphovsrättslagen. De döms för att tillsammans ha gjort drygt 1 400 upphovsrättsskyddade filmer tillgängliga via streamingtjänsten Swefilmer, utan upphovsrättsinnehavarnas tillstånd. En av männen döms även för grovt penningtvättsbrott eftersom han tillgodogjort sig intäkter från den brottsliga verksamheten.

För den man som döms för båda brotten skärper hovrätten fängelsestraffet från tre till fyra års fängelse. Hovrätten förverkar också ett belopp om 4 miljoner kr från mannen som utbyte av brott. Den andre mannen döms till villkorlig dom och böter i stället för villkorlig dom och samhällstjänst. Ett belopp om 10 000 kr förklaras förverkat från honom.

Båda männen ska solidariskt med varandra betala skadestånd med 2,2 miljoner kr jämte ränta till Nordisk Film A/S för upphovsrättsintrång i en av de filmer som lagts ut på hemsidan.

Senast ändrad: 2018-03-28

För mer information kontakta:

Eva Lönqvist
Hovrättsråd
031-701 23 26

Johanna Hagman
Hovrättsråd
031-701 23 23

Målnummer:

B 3143-17